ŠKOLA PLANINARSTVA – IGMAN

Datum objave: 24.04.24 Objavio: Rialda Bibuljica

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i ove školske godine omogućilo je realizaciju „Škole planinarstva“ za učenike VII razreda. Obuka učenika o planinarstvu je realizirana na tri olimpijske planine u tri termina. U septembru su učenici posjetili Trebević, a pratnja su bili sljedeći nastavnici: Mirza Valjevac, Fahrudin Bičo, Izeta Aljović, Alma Arnaut-Memović, Almira Nuradinović, Amra Mešić. U oktobru je realizirana posjeta  Bjelašnici u pratnji nastavnika Valjevac Mirze, Alić Elvisa, Gadžo-Hasković Minele, Mešić Amre, a 16.4.2024. realizirana je i posjeta planini Igman.

Učenici četiri odjeljenja VII razreda naše škole u 7:15 sati krenuli su autobusom prema odredištu. Pratnja učenicima su bili nastavnici: Mirza Valjevac, Nermin Vatrić, Omer Bajramović, Minela Gadžo-Hasković i Amra Mešić. Pohod su vodili članovi Planinarskog saveza, a članovi Gorske službe spašavanja i Hitna pomoć bili su prisutni na terenu tokom pohoda i brinuli o zdravlju i sigurnosti naših mladih planinara. Učenici su uživali u netaknutoj i zaštićenoj  prašumi „Ravna Vala“, a nastavnik biologije, Nermin Vatrić, tim povodom je realizirao čas u prirodi i upoznao učenike o biljnim i životinjskim vrstama koje nastanjuju navedenu prašumu. U povratku su učenici posjetili ratnu džamiju na Igmanu, šehitluk „Veliko polje“, gdje su ukopani šehidi iz prethodog rata, kao i spomenik učesnicima legendarnog „Igmanskog marša“- borcima „Prve proleterske brigade“ iz Drugog svjetskog rata. Učenici su dobili vrijedne lekcije iz historije i odali počast svima koji su svoje živote dali za našu državu Bosnu i Hercegovinu. Pohod je protekao u lijepom raspoloženju i završen je u predviđenom roku. Učenici su pokazali visok stepen znanja, zainteresovanosti i fizičke spremnosti, a kući su se vratili osvježeni novim iskustvom i čistim zrakom naše planine Igman.

Pohodom na Igman završen je projekat „Škola planinarstva“ za ovu školsku godinu. Zahvaljujemo se svim akterima koji stoje iza projekta, kao i svim učesnicima. Posebno hvala našim nastavnicima koji su, pored pratnje učenicima, održali značajne lekcije iz svojih oblasti na terenu.

Pripremila: Amra Mešić

FOTOGALERIJA