ŠKOLA PLIVANJA ZA UČENIKE ČETVRTIH RAZREDA

Datum objave: 28.02.22 Objavio: Rialda Bibuljica

Plivanje je vještina važna za život. Osim dobrobiti za fizičko zdravlje djeteta, plivanje doprinosi očuvanju i razvoju njegovog mentalnog zdravlja.  To je posebno važno u periodima intenzivnog rasta djece. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo je u skladu s programskim aktivnostima, čim je to epidemiološka situacija dozvolila, donijelo odluku o realizaciji “Škole plivanja“ za učenike (neplivače) četvrtih razreda osnovnih škola na području Kantona Sarajevo. “Škola plivanja“ je besplatna za učenike i realizira se na Olimpijskom bazenu Otoka, uz obezbijeđen prijevoz do bazena i nazad do škole.

Kada je u pitanju Druga osnovna škola, realizacija “Škole plivanja” će se zbog velikog broja prijavljenih učenika odvijati u dva termina. Za učenike IV-1 i IV-2 razreda “Škola plivanja” je već realizovana u terminu od 14.02. do 18.02.2022. godine i obuhvatila je 34 učenika. Drugi termin za učenike IV-3 razreda će biti naknadno određen. 

Učenici su na časovima plivanja imali priliku da se oslobode straha od vode, a zatim i da savladaju osnovne tehnike i vještine plivanja. U tome su imali pomoć i upute profesionalnih instruktora plivanja. Na prvom času je izvršeno inicijalno testiranje, a na posljednjem finalno. Na inicijalnom testiranju su provjerene dječije plivačke sposobnosti i na osnovu toga su bili raspoređeni u homogene grupe: neplivač, plutač, poluplivač, plivač početnik i plivač. Svaki čas plivanja je počinjao odgovarajućim zagrijavanjem na suhom, nakon čega ide ulazak učenika u bazen.

“Škola plivanja” je trajala ukupno pet radnih dana, u vremenskom okviru od 10:00 sati do 11:30 sati. Učenici su imali stalnu pratnju i nadzor njihovih učiteljica, Paleta Jasminke i Jahić Vildane. Naši osnovci su rado odlazili na časove plivanja i istinski uživali u zajedničkom druženju s vršnjacima. Osmijeh na dječijim licima je najbolji pokazatelj da projekat “Škola plivanja” zaslužuje čistu peticu.     

Pripremila: Vildana Jahić

FOTOGALERIJA