EKSKURZIJA ZA UČENIKE IX RAZREDA

Datum objave: 10.06.22 Objavio: Rialda Bibuljica

U periodu od  04.06. do 07.06. 2022. godine realizirana je ekskurzija za učenike devetih razreda Druge osnovne škole. Na ekskurziju su išli učenici tri odjeljenja devetog razreda u pratnji svojih razrednika, direktora i pedagogice. Planirana ruta ekskurzije je bila: Travnik – Bihać – Cazin.

U subotu (04.06.2022.) učenici su autobusima krenuli ispred škole u 8:00 sati i uputili se prema  Travniku. Po dolasku u Travnik uslijedila je šetnja sa vodičem i obilazak kulturno-historijskih znamenitosti grada: Medrese, Plave vode, Tvrđave i Šarene džamije. Nakon obilaska  Travnika  usijedio je nastavak putovanja prema Jajcu, u kojem su putnici napravili kraću pauzu, a potom su se uputili prema Bihaću, gdje su stigli u popodnevnim satima. Nakon večere i kraćeg odmora uslijedila je zajednička šetnja gradom.

U nedjelju (05.06.2022.), nakon doručka, realiziran je izlet na Ostrožac, gdje su učenici na tvrđavi prisustvovali historijskom času. Potom su se uputili ka Cazinu i upoznali ovaj krajiški grad, te obavili kupovinu. Ručak je obavljen nakon povratka u hotel, a potom je ponovo organizirana šetnja gradom i upoznavanje historijskih zanmenitosti Bihaća. Nakon povratka u hotel i večere, za učenike je priređena disko-zabava.

Trećeg dana ekskurzije (06.06.2022.) učenici su posjetili Nacionalni park Štbački buk i uživali u prirodnim ljepotama naše rijeke Une. Potom su se uputili ka Japodskim otocima gdje su imali priliku objedovati u prirodnom ambijentu. U poslijepodnevnim satima učenici su se vratili u hotel, gdje su se odmorili od cjelodnevnog izleta da bi nakon večere mogli uživati u disko-zabavi.

Posljednjeg dana (07.06.2022.) nakon doručka učenici su napustili hotel i grad Bihać. U povratku rodnom gradu zadržali su se u Jajcu, gdje su ovaj put obišli historijske znamenitosti, Muzej II zasijedanja AVNOJ-a, Katakombe, kupovali suvenire i divili se ljepoti plivskog vodopada. Večeralo se u Travniku, a u večernjim satima uslijedio je i konačni povratak u Sarajevo.

Iako je ovo prva ekskurzija realizirana nakon godina pandemije, nadamo se da su naši učenici uživali u ovom putovanju i da će im ono ostati draga uspomena iz osnovne škole. Također želimo pohvaliti sve učenike za primjerno ponašanje tokom ovog zajedničkog putovanja.

Pripremila: Selma Bećirović

FOTOGALERIJA