IZLET U TEŠANJ ZA UČENIKE DEVETIH RAZREDA

Datum objave: 20.05.24 Objavio: Rialda Bibuljica

Putovanja vas prvo ostave bez riječi, a onda vas pretvore u pripovjedača.

(I. B.)

Lijepe uspomene nose se iz školskih klupa, ali najljepše uspomene učenici nose sa školskih putovanja. Putovanja su prilika za otkrivanje novih mjesta, upoznavanje različitih kultura i stvaranje nezaboravnih uspomena. Razglednicu uspomena ponijeli su naši učenici devetih razreda (9-1, 9-2, 9-3, 9-4) iz starog bosanskohercegovačkog grada – Tešnja koji se nalazi na razmeđi srednje i sjeveroistočne Bosne i Hercegovine. Izgrađen je na vrhu stjenovitog brijega uz rijeku Tešanjku.

Naši učenici su zajedno s nastavnicima, u četvrtak 9. 5. 2024. godine, posjetili Tešanj. Prva destinacija, prije dolaska u Tešanj, bila je obilazak srednjovjekovne tvrđave Vranduk.

Ime Vranduk spominje se prvi put početkom 15. stoljeća, a pretpostavlja se da je stari grad podignut i nešto ranije. Tvrđava je bila na dobroj odbrambenoj poziciji, okružena masivnim zidinama i puškarnicama. Unutar nje nalazi se i veliko izduženo dvorište s glavnom kulom, bunarom i topom, s kojeg se pruža veličanstven pogled na rijeku i naselje u podnožju.

Na ovom području trag su ostavili pripadnici bosanske kraljevske dinastije Kotromanić i kneževi. U doba Osmanlija uz tvrđavu podignuta je i vrandučka džamija, posvećena sultanu Fatihu (poznatijem kao Mehmed II ili Mehmed Osvajač). Osmanlije su tvrđavu nakon osvajanja koristile kao vojnu utvrdu. Tvrđava danas radi kao muzej i proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Muzej pruža uvid u naoružanje i izgled vojnika u srednjem vijeku, srednjovjekovnu kuhinju, kraljevsku blagovaonicu i odore koje posjetioci mogu odjenuti, te pisarnicu s historijskim dokumentima.

Nakon obilaska tvrđave Vranduk, naši učenici u pratnji nastavnika zaputili su se prema Tešnju. Prvo što su opazili ulaskom u Tešanj je ogromna tvrđava – stari grad ili prosto Gradina, kako je nazivaju građani Tešnja, s velikom sahat-kulom koja je jedna od rijetkih koja još uvijek radi i pokazuje tačno vrijeme. 

Uz Gradinu, tešanjsku sahat-kulu i čaršiju, nezaobilazna destinacija naših izletnika bila je i posjeta Eminagića konaka. Ovaj konak predstavlja jedan od najstarijih, a ujedno i najljepših objekata stambene arhitekture Tešnja. Pretpostavlja se da je mogao nastati u prvoj polovini 19. stoljeća. Konak se sastoji od magaze, prizemnog dijela i sprata. U magazi se nalaze izložene poljoprivredne alatke, kao i alatke i proizvodi keramičkog i kovačkog zanata korišteni u osmanskom periodu i kasnije. U prizemnom dijelu konaka nalazi se sedam prostorija u kojem se, između ostalog, nalazi stalna postavka-obućarska radionica Hajrudina Mulalića, zatim kuhinja kao i prostor za muzejske manifestacije. Cijeli sprat kuće opremljen je na izvoran način s namjerom da oslika gradski stil života jedne begovske porodice. Podijeljen je u dva dijela: muški i ženski paviljon, a ima i dva trapezasta doksata, namijenjena za prijem gostiju i boravak djevojaka. Historijska građevina, Eminagića konak proglašena je 2005. godine nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Prepuni divnih utisaka, kupovinom magneta i raznih suvenira, u večernjim satima naši učenici stigli su u Hrasnicu. Želimo pohvaliti učenike što su svojim primjernim ponašanjem predstavili našu školu u najboljem svjetlu. Zahvaljujemo se i razrednicama Seni Beširević, Almi Pamuk, Edini Podgorici, Mirsadi Saračević-Karahmet i nastavniku Fahrudinu Biči koji su bili u pratnji naših učenika i pobrinuli se da izlet protekne u najboljoj atmosferi.

Pripremila: Irma Pamuk-Fejzić

FOTOGALERIJA