Međunarodni dan maternjeg jezika

Datum objave: 27.02.20 Objavio: admin

U petak, 21.02.2020. godine, obilježen je Međunarodni dan maternjeg jezika, čiji je cilj njegovanje kulturne i jezičke različitosti, te ravnopravnosti svih naroda.

UNESCO je 1999. godine proglasio 21. februar Međunarodnim danom maternjeg jezika. Važnost ovog dana je potvrđena 2001. godine, kada je i usvojena Deklaracija o kulturnoj različitosti. Od tada se u svijetu svake godine slavi Međunarodni dan maternjeg jezika kao jedan od zajedničkih simbola ravnopravnosti svih naroda. Njegovim obilježavanjem skrećemo pažnju na važnost učenja svog maternjeg jezika, što podrazumijeva njegovanje kulturne i jezičke tradicije. To je bogatstvo koje baštinimo da bismo ga mogli pokazati drugima i ostaviti budućim generacijama.
U našoj školi je obilježen ovaj značajan dan. Nizom manifestacija koje su imale za cilj da ukažu na važnost čuvanja i njegovanja maternjeg jezika. Radionice, posjete biblioteci, časovi druženja s knjigom, likovno stvaralaštvo, razredne priredbe i brojne druge aktivnosti, bile su samo dio sadržaja u kojima su naši učenici i nastavnici uživali.
Od velikog je značaja da dijete dobro nauči svoj maternji jezik jer je to jezik na kojem razmišlja i osjeća. Nastavom maternjeg jezika utiče se na način razmišljanja, poboljšava vještina upotrebe jezika i načina izražavanja djeteta, kroz vještinu pisanja i komunikacije, a istovremeno utiče i na razvoj ličnosti. Pravilnom upotrebom jezika, u usmenoj i pismenoj formi, verbalnom i neverbalnom komunikacijom i razvojem govorničkih vještina, oplemenjujemo sebe, te postajemo uspješniji i bolji ljudi.
Postojimo samo onda kada imamo svoj jezik, a njegova ljepota i snaga riječi dobija puni značaj tek u dodiru s drugim jezicima i kulturama.