Obilježavanje Dana državnosti u Drugoj osnovnoj školi

Datum objave: 25.11.20 Objavio: Rialda Bibuljica

Domovina je tlo iz kojeg smo nikli, zrak koji dišemo i sunce koje nas grije. Domovina je naš dom, naše gnijezdo i utočište. Dan 25. novembar je  Dan državnosti Bosne i Hercegovine, naše domovine. To je dan kada je u Mrkonjić Gradu 1943. godine održano prvo zasijedanje ZAVNOBIH-a na kome je Bosni i Hercegovini potvrđen status ravnopravne republike u sklopu SFRJ.

U Drugoj osnovnoj školi uobičajeno je da se na prigodan način obilježavaju svi državni praznici i značajni datumi, a među njima je jedan od najbitnijih Dan državnosti BiH. Prethodnih godina to je bio razlog da se okupimo u našoj školi i zajedno pjevamo, recitujemo, glumimo, veselimo se u čast naše domovine. Ove godine su okolnosti drugačije. Zbog epidemiološke situacije uzrokovane korona virusom onemogućeno nam je okupljanje u školi, ali smo ipak našli načina da obilježimo ovaj važan dan. Naši učenici i njihovi nastavnici su pripremili program koji je ukomponovan u online priredbu povodom Dana državnosti BiH. Ovaj naš program imali ste prilike pogledati na web stranici škole, a također za naše učenike i nastavnike objavljen je i putem aplikacije Teams, pomoću koje realiziramo online nastavu.

Sretni smo što su naši učenici pokazali volju i želju da se uključe u obilježavanje ovog državnog praznika. Nadamo se da ćemo uskoro ostaviti ovo online doba iza sebe i da ćemo se vratiti u školske prostorije, da zajedno učimo, družimo se i slavimo rođendane naše domovine. Do tada, neka nam je svima sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine!

Pripremila: Selma Bećirović