OBILJEŽENA „DJEČIJA NEDJELJA“

Datum objave: 15.10.19 Objavio: admin

U okviru obilježavanja „Dječije nedjelje” u Kantonu Sarajevo u periodu od 07.10. do 13.10.2019. godine, organizovane su i realizovane različite kulturno-obrazovne, sportske, edukativne, rekreativne i druge manifestacije i aktivnosti posvećene djeci.

„Dječija nedjelja“ se tradicionalno obilježava širom Bosne i Hercegovine s ciljem promocije prava djeteta, poboljšanja društvene brige za djecu i jačanja odgovornosti svih subjekata zaštite koji brinu o djeci. Ovogodišnji slogan je „ Djeca smo, svi različiti, a svi isti“.

Učenici naše škole su zajedno sa svojim nastavnicima tradicionalno obilježili ove značajne dane uz brojne zanimljive i edukativne aktivnosti koje imaju poruku, te ukazuju na važnost prepoznavanja potreba djece u različitim periodima njihovog odrastanja. Polazeći od toga da su mogućnosti djece nejednake, ali da su jednaka njihova prava, osmišljene su i aktivnosti kojima je omogućeno da djeca  s posebnim potrebama,na kreativan način, projektuju svoje želje i iskažu svoje mogućnosti.

Obilježavanje „Dječije nedjelje“ je prilika da se, mnogo glasnije nego inače, čuje glas djece, te da se njihov osmijeh i dobrobit stave na sam vrh prioriteta roditelja, nastavnika i zajednice.

Želja nam je da radujemo djecu, ali i zahvalimo svima koji s puno ljubavi i truda svakodnevno rade s najmlađima iz naše zajednice. Trebamo znati da  djeca nisu samo budućnost, već su prije svega sadašnjost u koju trebamo ulagati vrijeme, ljubav i pažnju. Imamo veliku odgovornost kao nepokolebljiva podrška i podstrek u ostvarivanju njihovih neslućenih potencijala.

Nadahnuti trenucima provedenim s djecom ne smijemo zaboraviti da mnoga djeca u našem okruženju nemaju sretno djetinjstvo, da se njihova prava svakodnevno, višestruko i grubo krše. Zato je „Dječija nedjelja“ prilika da se ukaže na obavezu poštivanja Konvencije o pravima djeteta, ali i prilika da se djeca kroz igru educiraju i animiraju, a naša žalja je da svaka nedjelja bude „Dječija nedjelja“!

OBOJIMO DJEČIJA LICA OSMIJEHOM!

FOTOGALERIJA