Ogledni čas iz Građanskog obrazovanja

Datum objave: 9.12.19 Objavio: admin

U srijedu, 27.11.2019. godine održan je ogledni čas za učenike sedmog razreda iz predmeta Građansko obrazovanje. Čas je održala nastavnica Adisa Musić, a tema je bila: Autoritet i odgovornost. Cilj časa bio je da učenici nauče kako je izbor odgovornog vođe veoma važan u demokratskom društvu i koje su to osobine koje treba da ima dobar autoritet. Času su prisustvovali direktor škole, Almir Ćesko, pomoćnik direktora Emil Kalić i pedagogica Indira Memić.

Čas je organiziran kao prikaz izbornog procesa za gradonačelnika grada Sarajeva sa izbornom kampanjom kandidata i predizbornom debatom. Učenici su bili raspoređeni u uloge kandidata za izbor gradonačelnika, novinara, članova Lige pravde, izborne komisije i glasača. Nakon predizbornog obraćanja kandidata i članova Lige pravde, učenicima su podijeljeni glasački listići i izvršen je proces glasanja. Izborna komisija je pratila odvijanje glasanja i izvršila prebrojavanje glasova. Nakon prebrojavanja listića, proglašen je pobjednik koji se kratko obratio glasačima.

Nastavnica Adisa je ovim zanimljivim i interaktivnim pristupom kod učenika pobudila zanimanje za izbor vladajućih osoba u društvu i pojasnila ima sam postupak izbora vođe. Učenici su na praktičan način usvojili znanja o demokratskim izborima i njihovom pravilnom odvijanju. Nadamo se da će im ova znanja koristiti u budućnosti i da će njihovi izbori uvijek biti najbolji.

FOTOGALERIJA