POSJETA MEMORIJALNOM CENTRU „POTOČARI“ UČENIKA OSMIH RAZREDA

Datum objave: 16.05.24 Objavio: Rialda Bibuljica

U utorak 30.4.2024. godine realizirana je posjeta Memorijalnom centru „Potočari“ učenika osmih razreda svih osnovnih škola sa područja općine Ilidža.

Ovaj humani i edukativni projekt organizuje i finansira Općina Ilidža. Tokom posjete ove godine je više od 690 ilidžanskih osnovaca, u pratnji nastavnika, odalo počast žrtvama genocida. Posjete Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari realiziraju se od 2008. Godine, a posljednja posjeta Potočarima i Srebrenici bila je ukupno 15. Posjeta Srebenici realizovana je uz pomoć Federalne uprave policije, DZ Kantona Sarajevo – OJ Ilidža i GSS Ilidža, a Općina Ilidža je za sve učenike obezbijedila užine.

Kultura sjećanja na genocid u Srebrenici nešto je što moramo njegovati, nešto o čemu moramo pričati i na našu djecu i nove generacije prenositi” – kazao je načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur.

Učenici tri odjeljenja osmih razreda Druge osnovne škole Potočare su posjetili u pratnji pomoćnika direktora Emila Kalića, te nastavnika Mirze Valjevca, Đane Merčep i Selme Bećirović. Putovanje i boravak u Memorijalnom centru prošli su bez problema, a učenici su primjernim ponašanjem doprinijeli ostvarenju cilja ove posjete.  U tišini mezarja poklonili su Fatihu stradalima i naučili jednu važnu životnu lekciju: nasilje i zločin su crno sjeme koje daje gorke plodove, a zaborav je od zločina gori.

Pripremila: Selma Bećirović

FOTOGALERIJA