PRIGODNO OBILJEŽEN DAN GRADA SARAJEVA U DRUGOJ OSNOVNOJ ŠKOLI

Datum objave: 19.04.22 Objavio: Rialda Bibuljica

April je mjesec koji započinje značajnim datumima za prošlost naše domovine. Mnoštvo i lijepih i ružnih događaja veže se za 6. april u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Tako se na taj dan ove godine slavila  godišnjica od oslobođenja Sarajeva 6. aprila 1945. u Drugom svjetskom ratu, a veoma znakovito je da je četiri godine ranije u sklopu njemačkog napada na tadašnju Kraljevinu Jugoslaviju upravo na taj dan 1941. godine Sarajevo zasuto bombama.

Nešto slično desilo se i u novijoj historiji Sarajeva i Bosne i Hercegovine devedesetih godina prošlog vijeka. 

Povodom obilježavanja 6. aprila, Dana grada Sarajeva, upriličena je izložba u holu naše Druge osnovne škole.  Izložbu  su  pripremili  članovi  Historijske  i  Likovno -estetske  sekcije te učenici koji  pohađaju  časove  dodatne  nastave iz  engleskog  jezika.

Izložba “Sarajevo pod opsadom” obuhvata period od 1992.-1996. godine: Vojno – politički aspekt opsade, Svakodnevni život u gradu pod opsadom, Djeca u gradu pod opsadom, Sarajevo kroz objektiv stranih novinara, postavka Humanitarna pomoć te likovni   radovi  učenika  osmih razreda na temu: Pozdravi iz  Sarajeva.

Zahvaljujemo se nastavnicama Almi Pamuk, Almi Arnaut – Memović i Edini Podgorica kao i njihovim učenicima na ovoj poučnoj i dirljivoj izložbi koja kod starijih budi sjećanja na teške dane pod opsadom, a mlađima dočarava uslove života u periodu protekle agresije na BiH.

Pripremila: Selma Bećirović

FOTOGALERIJA