UPRILIČENA POSJETA ZEMALJSKOM MUZEJU

Datum objave: 10.05.24 Objavio: Rialda Bibuljica

Mjesec maj je po svojim obliježjima oduvijek bio poseban, budući da se u maju obilježavaju mnogi značajni datumi, a jedan od najinteresantnijih svakako jeste Svjetski dan muzeja.

Muzej kao krovna institucija kulture i očuvanja kulture sjećanja na davna vremena nas je po ko zna koji put oduševio. Naime, učenici četvrtog razreda su u srijedu, 8. maja u pratnji profesorica razredne nastave Azre Džino, Alme Festić Kovač i Medihe Kadrija te bibliotekara škole, Enese Ustamujić-Sejdić posjetili najstariju modernu kulturnu i naučnu ustanovu zapadnog tipa u zemlji. Riječ je naravno o respektabilnom sarajevskom Zemaljskom muzeju koji sa svoja četiri paviljona i predivnim Botaničkim vrtom zasigurno spada u jedini namjenski izgrađen muzejski kompleks na prostoru ex Jugoslavije.

Zemaljski muzej bavi se muzeološkom, naučnom, odgojno-obrazovnom i izdavačkom djelatnošću, što u konačnici i određuje organizacijsku strukturu same ustanove.

Učenici su u pratnji kustosa posjetili odjeljenje za arheologiju, upoznavši elementarne  značajke i artefakte klasične hronološke podjele pri organizaciji i sistematizaciji zbirke u pregledu prahistorije, antike i srednjeg vijeka. Potom su obišli odjeljenje za etnologiju upoznavši se kako sa materijalnom, tako i sa duhovnom kulturom. Zatim su također u pratnji kustosa posjetili odjeljenje za prirodne nauke te shodno tome razgledali muzejske primjerke Odsjeka za botaniku, geologiju i zoologiju.

Zemaljski muzej zaista posjeduje bogat fundus muzejskog materijala, koji je pohranjen i tematski razvrstan u zbirke. Učenici su zaista uživali u posjeti muzeju i poželjeli su i u skorijoj budućnosti posjetiti isti. Kako bismo i vama prenijeli naše impresije impozantnim muzejskim fundusom, budite slobodni pogledati fotografije u galeriji.

Mišljenja smo da je Zemaljski muzej nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje kulture i historije. Kroz svoje bogate zbirke i raznolike sadržaje pruža eksplicitno dublje razumijevanje i poštovanje prema kulurnoj baštini Bosne i Hercegovine koja ima fascinantnu historiju koju vrijedi istraživati i učiti o istoj.

Zahvaljujemo se kustosima na zaista profesionalnom i izuzetno dobro realizovanom poslu.

Tekst pripremila: Enesa Ustamujić-Sejdić

FOTOGALERIJA